Zalety jedzenia malin + przepisy

Sezon na maliny rozpoczęty! Oprócz znakomitych walorów smakowych owoce te zawierają także mnóstwo prozdrowotnych właściwości. W głównej mierze mowa tu o antyoksydantach reprezentowanych przez polifenole, witaminę A, C oraz karotenoidy. Te związki chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które w nadmiarze mu szkodzą.


Polecani dietetycy

Maliny stanowią również źródło wielu składników mineralnych takich jak: potas, magnez, wapń, żelazo, cynk czy mangan oraz błonnika, który ma pozytywny wpływ na nasz pasaż jelitowy. Owoce te są niskokaloryczne (1 garść = 30 kcal) oraz posiadają niski indeks glikemiczny, przez co są bezpieczne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Niestety ze względu na dużą zawartość salicylanów w malinach, owoce te posiadają właściwości alergizujące. Po spożyciu nawet niewielkich ilości tego produktu u alergików mogą pojawić się wysypki skórne, rumień, pokrzywka czy ból brzucha – wtedy należy całkowicie wyeliminować je z diety. A oto pomysły na szaleństwo malinowe w kuchni.

Koktajl z malin, miodu i płatków migdałowych - 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150g), 1 szklanka malin, płatki owsiane, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka płatków migdałowych. Do jogurtu dodać maliny, płatki, miód i płatki migdałowe (można uprażyć na suchej patelni). Całość wymieszać.

Makaron z malinami - makaron, ½ opakowania serka wiejskiego light, 1 szklanka malin, 1 łyżeczka cukru waniliowego/miodu. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Serek połączyć z malinami i cukrem/miodem. Wymieszać. Całość połączyć z makaronem. Jeszcze raz wymieszać.

Sałatka z malin, szpinaku i Mozzarelli - 1-2 garści liści szpinaku, 1 szklanka malin, ½ kulki Mozzarelli, 1 łyżeczka orzechów, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, pieprz. Mozzarellę pokroić w plastry. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Wymieszać wszystkie składniki razem. Połączyć oliwę, ocet i miód razem. Polać całość sosem.

Chłodnik malinowy – 1 szklanka malin, 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150g), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, imbir, świeża bazylia. Maliny, miód, imbir, sok z cytryny i bazylię połączyć. Dodać jogurt. Wymieszać.

Naleśniki z malinami i serkiem wiejskim
- ciasto na 2 naleśniki: ¼ szklanki mleka 1,5%, 1 jajko, 4 łyżki mąki, 2 łyżki wody. Farsz do 1 naleśnika: ½ szklanki malin, ¼ opakowania serka wiejskiego light, 1 łyżeczka cukru pudru. Składniki ciasta połączyć ze sobą i zmiksować. Odstawić i przygotować farsz. Maliny połączyć z serkiem i cukrem pudrem. Całość wymieszać. Na usmażonym naleśniku położyć warstwę nadzienia.
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Mamo, nie chcę mieć nadwagi!

Tak brzmi krzyk dziecka wołającego o pomoc swojego rodzica. Bardzo często w zaciszu domowym rozgrywają się dramaty polegające na bezradności, na utracie zdrowia jak i sprawności coraz to młodszego pokolenia. Otyłość jest chorobą przewlekłą i niestety zajmującą niewdzięczne miejsce na podium najszybciej rozwijających się chorób XXI wieku. Polskie dzieci przybierają niepokojąco i jednocześnie zatrważająco szybko na wadze. Zbierają dodatkowe kilogramy, których konsekwencją jest otyłość a co za tym idzie szereg wyniszczających chorób, mogących doprowadzić do śmierci.Jeśli Twoje dziecko zmaga się na co dzień z ogromnym problemem jakim jest otyłość - nie lekceważ tego! Nie ignoruj sygnałów Twojej pociechy, która potrzebuje wsparcia i mądrej osoby na swojej drodze aby wygrać walkę o własne zdrowie! Reaguj na jasne komunikaty swojego dziecka, które samodzielnie nie radzi sobie z tą chorobą.

Jak nie przytyć w ferie? (część 1. )

Jaką masz strategię na dietę w ferie? Czy odpuszczasz z zamiarem spontanicznego korzystania również i z kulinarnych atrakcji wyjazdu, a z wagą "powalczysz" potem? Czy też z niezmiennym zacięciem do dbania o linię podejmiesz wyzwanie utrzymania się w ryzach diety?

25 sierpnia - Dzień Polskiej Żywności

Święto godne zauważenia i celebrowania, bo co jak co, ale produkty naszej ziemi są bardzo wartościowym towarem zarówno na rynku krajowym, jak i zagranicznym. Czy data jest przypadkowa? Nie, koniec sierpnia to czas dożynek, zbierania plonów, którymi potem można chwalić się i promować je w Polsce i za granicą. Za czym przepadają polscy konsumenci i czego poszukują na regionalnych i lokalnych straganach ? Sprawdźmy :)

Anna Huma - Nande