Zalety jedzenia malin + przepisy

Sezon na maliny rozpoczęty! Oprócz znakomitych walorów smakowych owoce te zawierają także mnóstwo prozdrowotnych właściwości. W głównej mierze mowa tu o antyoksydantach reprezentowanych przez polifenole, witaminę A, C oraz karotenoidy. Te związki chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które w nadmiarze mu szkodzą.


Polecani dietetycy

Maliny stanowią również źródło wielu składników mineralnych takich jak: potas, magnez, wapń, żelazo, cynk czy mangan oraz błonnika, który ma pozytywny wpływ na nasz pasaż jelitowy. Owoce te są niskokaloryczne (1 garść = 30 kcal) oraz posiadają niski indeks glikemiczny, przez co są bezpieczne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Niestety ze względu na dużą zawartość salicylanów w malinach, owoce te posiadają właściwości alergizujące. Po spożyciu nawet niewielkich ilości tego produktu u alergików mogą pojawić się wysypki skórne, rumień, pokrzywka czy ból brzucha – wtedy należy całkowicie wyeliminować je z diety. A oto pomysły na szaleństwo malinowe w kuchni.

Koktajl z malin, miodu i płatków migdałowych - 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150g), 1 szklanka malin, płatki owsiane, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka płatków migdałowych. Do jogurtu dodać maliny, płatki, miód i płatki migdałowe (można uprażyć na suchej patelni). Całość wymieszać.

Makaron z malinami - makaron, ½ opakowania serka wiejskiego light, 1 szklanka malin, 1 łyżeczka cukru waniliowego/miodu. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Serek połączyć z malinami i cukrem/miodem. Wymieszać. Całość połączyć z makaronem. Jeszcze raz wymieszać.

Sałatka z malin, szpinaku i Mozzarelli - 1-2 garści liści szpinaku, 1 szklanka malin, ½ kulki Mozzarelli, 1 łyżeczka orzechów, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, pieprz. Mozzarellę pokroić w plastry. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Wymieszać wszystkie składniki razem. Połączyć oliwę, ocet i miód razem. Polać całość sosem.

Chłodnik malinowy – 1 szklanka malin, 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150g), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, imbir, świeża bazylia. Maliny, miód, imbir, sok z cytryny i bazylię połączyć. Dodać jogurt. Wymieszać.

Naleśniki z malinami i serkiem wiejskim
- ciasto na 2 naleśniki: ¼ szklanki mleka 1,5%, 1 jajko, 4 łyżki mąki, 2 łyżki wody. Farsz do 1 naleśnika: ½ szklanki malin, ¼ opakowania serka wiejskiego light, 1 łyżeczka cukru pudru. Składniki ciasta połączyć ze sobą i zmiksować. Odstawić i przygotować farsz. Maliny połączyć z serkiem i cukrem pudrem. Całość wymieszać. Na usmażonym naleśniku położyć warstwę nadzienia.
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Dieta na dobry sen

Tryptofan jest aminokwasem egzogennym potrzebnym do produkcji melatoniny, który musimy dostarczać z pożywieniem. Nasz organizm nie jest w stanie go syntetyzować. Odpowiednia zawartość melatoniny, czyli hormonu snu w organizmie zapewnia prawidłową jakość tego snu właśnie.

Czas na bób!

Są i tacy, którzy nigdy nie jedli tego pożywnego zielonego warzywa a są i tacy, którzy o nim wcale nie słyszeli. Jakie ma właściwości i dlaczego warto włączyć go do diety a kto powinien uważać i wystrzegać się tego warzywa? Sprawdźmy :) Sezon na bób czas zacząć!:)

Cykl runo leśne lato: Jagoda

Kończymy cykl runa leśnego na lato piękną, okrąglutką, słodką jagodą. Z czym Wam się kojarzy jagoda? Mi osobiście pierogami z jagodami i śmietanką - niestety śmietanką - ale takie mam wspomnienia z dzieciństwa :) Dziś tę śmietankę można by zastąpić jogurtem naturalnym, ale to już nie byłyby smaki dzieciństwa ;) Drugie skojarzenie, które przychodzi mi na myśl... to niestety też słodycze ;) A dokładniej przepyszne, przecudowne jagodzianki z lokalnej cukierni z tradycjami ;) Już mi ślinka cieknie na samą myśl, jednak dziś skoncentrujemy się na wizerunku " bardziej fit" naszej jagody ;)

Anna Śnieć
Czym są antocyjany i dlaczego warto włączyć je do diety?
Czym są antocyjany i dlaczego warto włączyć je do diety?