Zalety jedzenia malin + przepisy

Sezon na maliny rozpoczęty! Oprócz znakomitych walorów smakowych owoce te zawierają także mnóstwo prozdrowotnych właściwości. W głównej mierze mowa tu o antyoksydantach reprezentowanych przez polifenole, witaminę A, C oraz karotenoidy. Te związki chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które w nadmiarze mu szkodzą.


Polecani dietetycy

Maliny stanowią również źródło wielu składników mineralnych takich jak: potas, magnez, wapń, żelazo, cynk czy mangan oraz błonnika, który ma pozytywny wpływ na nasz pasaż jelitowy. Owoce te są niskokaloryczne (1 garść = 30 kcal) oraz posiadają niski indeks glikemiczny, przez co są bezpieczne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Niestety ze względu na dużą zawartość salicylanów w malinach, owoce te posiadają właściwości alergizujące. Po spożyciu nawet niewielkich ilości tego produktu u alergików mogą pojawić się wysypki skórne, rumień, pokrzywka czy ból brzucha – wtedy należy całkowicie wyeliminować je z diety. A oto pomysły na szaleństwo malinowe w kuchni.

Koktajl z malin, miodu i płatków migdałowych - 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150g), 1 szklanka malin, płatki owsiane, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka płatków migdałowych. Do jogurtu dodać maliny, płatki, miód i płatki migdałowe (można uprażyć na suchej patelni). Całość wymieszać.

Makaron z malinami - makaron, ½ opakowania serka wiejskiego light, 1 szklanka malin, 1 łyżeczka cukru waniliowego/miodu. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Serek połączyć z malinami i cukrem/miodem. Wymieszać. Całość połączyć z makaronem. Jeszcze raz wymieszać.

Sałatka z malin, szpinaku i Mozzarelli - 1-2 garści liści szpinaku, 1 szklanka malin, ½ kulki Mozzarelli, 1 łyżeczka orzechów, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, pieprz. Mozzarellę pokroić w plastry. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Wymieszać wszystkie składniki razem. Połączyć oliwę, ocet i miód razem. Polać całość sosem.

Chłodnik malinowy – 1 szklanka malin, 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150g), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, imbir, świeża bazylia. Maliny, miód, imbir, sok z cytryny i bazylię połączyć. Dodać jogurt. Wymieszać.

Naleśniki z malinami i serkiem wiejskim
- ciasto na 2 naleśniki: ¼ szklanki mleka 1,5%, 1 jajko, 4 łyżki mąki, 2 łyżki wody. Farsz do 1 naleśnika: ½ szklanki malin, ¼ opakowania serka wiejskiego light, 1 łyżeczka cukru pudru. Składniki ciasta połączyć ze sobą i zmiksować. Odstawić i przygotować farsz. Maliny połączyć z serkiem i cukrem pudrem. Całość wymieszać. Na usmażonym naleśniku położyć warstwę nadzienia.
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak uniknąć zimowego osłabienia?

Sezon jesienno – zimowy to, jak co roku, czas kiedy wzrasta niebezpieczeństwo złapania nieprzyjemnej infekcji, a nasza odporność spada. Zmniejszenie ilości witamin, które dostają się do organizmu z pożywieniem, spadek aktywności słonecznej, przegrzane pomieszczenia, brak ruchu na świeżym powietrzu – to wszystko nie służy naszemu zdrowiu. Dlatego warto pamiętać o odporności i wzmacniać ją. Jak to robić? Oto 5 prostych kroków przy pomocy, których można zacząć działać od dziś:

Przepis na pizzę razową ze świeżymi figami, serem gorgonzola i szynką szwarcwaldzką

Dziś smaki włoskie :) Co powiecie na pyszną razową pizzę ze świeżymi figami, serem gorgonzola i szynką szwarcwaldzką ?:)

Właściwości prozdrowotne czekolady

Czy jakieś są? Otóż okazuje się, że tak. Najlepsza pod tym względem jest czekolada gorzka i tę należałoby spożywać. A jakie ma ona zalety?

Anna Huma - Nande
Przepisy na domowe sosy
Przepisy na domowe sosy