Zalety jedzenia malin + przepisy

Sezon na maliny rozpoczęty! Oprócz znakomitych walorów smakowych owoce te zawierają także mnóstwo prozdrowotnych właściwości. W głównej mierze mowa tu o antyoksydantach reprezentowanych przez polifenole, witaminę A, C oraz karotenoidy. Te związki chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które w nadmiarze mu szkodzą.


Polecani dietetycy

Maliny stanowią również źródło wielu składników mineralnych takich jak: potas, magnez, wapń, żelazo, cynk czy mangan oraz błonnika, który ma pozytywny wpływ na nasz pasaż jelitowy. Owoce te są niskokaloryczne (1 garść = 30 kcal) oraz posiadają niski indeks glikemiczny, przez co są bezpieczne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Niestety ze względu na dużą zawartość salicylanów w malinach, owoce te posiadają właściwości alergizujące. Po spożyciu nawet niewielkich ilości tego produktu u alergików mogą pojawić się wysypki skórne, rumień, pokrzywka czy ból brzucha – wtedy należy całkowicie wyeliminować je z diety. A oto pomysły na szaleństwo malinowe w kuchni.

Koktajl z malin, miodu i płatków migdałowych - 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150g), 1 szklanka malin, płatki owsiane, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka płatków migdałowych. Do jogurtu dodać maliny, płatki, miód i płatki migdałowe (można uprażyć na suchej patelni). Całość wymieszać.

Makaron z malinami - makaron, ½ opakowania serka wiejskiego light, 1 szklanka malin, 1 łyżeczka cukru waniliowego/miodu. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Serek połączyć z malinami i cukrem/miodem. Wymieszać. Całość połączyć z makaronem. Jeszcze raz wymieszać.

Sałatka z malin, szpinaku i Mozzarelli - 1-2 garści liści szpinaku, 1 szklanka malin, ½ kulki Mozzarelli, 1 łyżeczka orzechów, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, pieprz. Mozzarellę pokroić w plastry. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Wymieszać wszystkie składniki razem. Połączyć oliwę, ocet i miód razem. Polać całość sosem.

Chłodnik malinowy – 1 szklanka malin, 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150g), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, imbir, świeża bazylia. Maliny, miód, imbir, sok z cytryny i bazylię połączyć. Dodać jogurt. Wymieszać.

Naleśniki z malinami i serkiem wiejskim
- ciasto na 2 naleśniki: ¼ szklanki mleka 1,5%, 1 jajko, 4 łyżki mąki, 2 łyżki wody. Farsz do 1 naleśnika: ½ szklanki malin, ¼ opakowania serka wiejskiego light, 1 łyżeczka cukru pudru. Składniki ciasta połączyć ze sobą i zmiksować. Odstawić i przygotować farsz. Maliny połączyć z serkiem i cukrem pudrem. Całość wymieszać. Na usmażonym naleśniku położyć warstwę nadzienia.
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak zadbać o zdrowie psychiczne? Postaw na tryptofan i serotoninę

Depresja zgodnie z doniesieniami Światowej Organizacji Zdrowia znajduje się na przodzie listy najczęstszych chorób na świecie. Szacuje się, że do roku 2020 schorzenie to zajmie drugie miejsce w katalogu, a w przeciągu kolejnych dziesięciu lat osiągnie niechlubną pierwszą pozycję. Dziś na depresję cierpi 1,5 mln Polaków i najczęściej choroba ta jest
rozpoznawana w wieku 20 do 40 lat. Te statystyki są zatrważające i są zdecydowanym sygnałem do podjęcia próby walki z depresją. Dlatego dziś poświęcamy temu zagadnieniu poniższy post.

Chłodnik na talerzu - przepisy

Upałów ciąg dalszy a nam powoli kończą się pomysły co przygotować na posiłek w tak letni czas. Temperatura nie odpuszcza a przed nami wyzwanie, co przyrządzić, by sobie i naszym bliskim zaserwować orzeźwienie na talerzu... ? Jak sama nazwa wskazuje powinniśmy się nieco schłodzić... więc dlaczego nie skorzystać z szybkiej, pysznej i owocowej formy chłodników, które będą naturalnie słodkie, kolorowe i emanujące letnimi promieniami słońca. 

Co kryje się w... jajkach?

Nie od dziś wiadomo, że jajka są niezwykle wartościowym składnikiem zdrowej diety. Jednak dopiero od kilku lat na nowo wróciły do pełni łask po tym, jak wcześniej sugerowano, że ich częste spożycie może wpływać na podwyższenie cholesterolu we krwi i może prowadzić, m.in.: do chorób serca.

Jolanta Czepułkowska