Zalety jedzenia malin + przepisy

Sezon na maliny rozpoczęty! Oprócz znakomitych walorów smakowych owoce te zawierają także mnóstwo prozdrowotnych właściwości. W głównej mierze mowa tu o antyoksydantach reprezentowanych przez polifenole, witaminę A, C oraz karotenoidy. Te związki chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które w nadmiarze mu szkodzą.


Polecani dietetycy

Maliny stanowią również źródło wielu składników mineralnych takich jak: potas, magnez, wapń, żelazo, cynk czy mangan oraz błonnika, który ma pozytywny wpływ na nasz pasaż jelitowy. Owoce te są niskokaloryczne (1 garść = 30 kcal) oraz posiadają niski indeks glikemiczny, przez co są bezpieczne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Niestety ze względu na dużą zawartość salicylanów w malinach, owoce te posiadają właściwości alergizujące. Po spożyciu nawet niewielkich ilości tego produktu u alergików mogą pojawić się wysypki skórne, rumień, pokrzywka czy ból brzucha – wtedy należy całkowicie wyeliminować je z diety. A oto pomysły na szaleństwo malinowe w kuchni.

Koktajl z malin, miodu i płatków migdałowych - 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150g), 1 szklanka malin, płatki owsiane, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka płatków migdałowych. Do jogurtu dodać maliny, płatki, miód i płatki migdałowe (można uprażyć na suchej patelni). Całość wymieszać.

Makaron z malinami - makaron, ½ opakowania serka wiejskiego light, 1 szklanka malin, 1 łyżeczka cukru waniliowego/miodu. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Serek połączyć z malinami i cukrem/miodem. Wymieszać. Całość połączyć z makaronem. Jeszcze raz wymieszać.

Sałatka z malin, szpinaku i Mozzarelli - 1-2 garści liści szpinaku, 1 szklanka malin, ½ kulki Mozzarelli, 1 łyżeczka orzechów, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, pieprz. Mozzarellę pokroić w plastry. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Wymieszać wszystkie składniki razem. Połączyć oliwę, ocet i miód razem. Polać całość sosem.

Chłodnik malinowy – 1 szklanka malin, 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150g), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, imbir, świeża bazylia. Maliny, miód, imbir, sok z cytryny i bazylię połączyć. Dodać jogurt. Wymieszać.

Naleśniki z malinami i serkiem wiejskim
- ciasto na 2 naleśniki: ¼ szklanki mleka 1,5%, 1 jajko, 4 łyżki mąki, 2 łyżki wody. Farsz do 1 naleśnika: ½ szklanki malin, ¼ opakowania serka wiejskiego light, 1 łyżeczka cukru pudru. Składniki ciasta połączyć ze sobą i zmiksować. Odstawić i przygotować farsz. Maliny połączyć z serkiem i cukrem pudrem. Całość wymieszać. Na usmażonym naleśniku położyć warstwę nadzienia.
Autor:

Podobne artykuły

Ostatki 2025 – ostatnia szansa na szaleństwo!

No to mamy to – Ostatki tuż tuż, już jutro! Czas sięgnąć po ostatnie kawałki pączków, faworków i… energii przed tym, jak przejdziemy na dietę postną, albo przynajmniej postanowimy, że będziemy się starać ;). To ostatni moment, żeby zaszaleć w rytmach karnawałowych, ponieważ już od środy czekają na nas te wszystkie piękne postanowienia „będę zdrowszy, bardziej fit, mniej będę imprezować…” – takie standardy! ;)

Jak przetrwać upały ze zdrową dietą?

Od kilkunastu dni dosłownie rozpuszczamy się grzejąc się w promieniach czerwcowego słońca. Pamiętajmy, że takie upały mogą być także niebezpieczne dla zdrowia. Przy takiej temperaturze nie chce nam się gotować i tworzyć złożonych kompozycji, które będziemy spożywać w ciągu dnia. Dlatego  podpowiadamy, z jakich szybkich rozwiązań można skorzystać, by zdrowo zjeść w tak gorące, upalne wręcz letnie dni.

Jak wybrać najlepsze sushi?

Sushi.. brzmi pysznie, wydaje się być zdrowe i niskokaloryczne. Dodatkowo jest modnym i eleganckim punktem każdego przyjęcia. Można je do woli rolować, składać zgodnie z naszą fantazją i smakiem. Ale czy faktycznie sushi odznacza się wysokimi właściwościami zdrowotnymi? Czy prawdą jest, że jego spożywanie przysłuży się naszej szczupłej sylwetce i pięknej figurze? Niestety... nie do końca widać to w różowych barwach.

Elżbieta Gmurczyk