Nadwaga a koronawirus

Problem nadmiernej masy ciała znany jest już od dłuższego czasu. Dotyczy zarówno dorosłych jak i dzieci. Co chwilę pojawiają się niepokojące statystyki dotyczące wzrostu osób z nadwagą i otyłością. Nie na darmo mówi się, że jest to choroba cywilizacyjna, która stanowi jedno z najważniejszych wyzwań XXI wieku. Często w odniesieniu do nadwagi i otyłości używa się określania epidemia czy pandemia.


Polecani dietetycy

W tym roku do znanej wszystkim pandemii otyłości dołączyła pandemia koronawirusa. Coś nowego, nieznanego, nad czym naukowcy dopiero prowadzą badania. Jak skutecznie walczyć z nadmierną masą ciała wiemy od lat. Jak wyleczyć koronawirusa nie wiadomo i tak naprawdę nie wiadomo również, kiedy się tego dowiemy. Natomiast coraz lepiej naukowcy zdają sobie sprawę, jaka jest zależność między otyłością a przebiegiem choroby spowodowanej COVID-19. Konsekwencją nadwagi i otyłości jest występowanie wielu chorób współistniejących, m.in. cukrzycy, nadciśnienia czy problemów z oddychaniem. Jak tkanka tłuszczowa wpływa na oddech? Tłuszcz w jamie brzusznej naciska na przeponę. Powoduje to, że mięsień znajdujący się poniżej jamy klatki piersiowej uderza w płuca i ogranicza przepływ powietrza. Zmniejszona objętość płuc prowadzi do zapaści dróg oddechowych w dolnych płatach płuc, gdzie do natlenienia dociera więcej krwi niż w płatach górnych. Jaki z tego wniosek?

Osoby z nadwagą i otyłością znacznie gorzej oddychają, a w momencie, kiedy zakażą się koronawirusem, który atakuje układ oddechowy, ich stan będzie się pogarszał szybciej. Dodatkowo tacy pacjenci przez swoją masę ciała mają upośledzony układ odpornościowy, któremu trudno będzie walczyć z infekcją wywołaną wirusem. Co pokazują statystyki? Na podstawie przeprowadzonych przez naukowców badań okazało się, że prawie 80% osób hospitalizowanych z powodu COVID-19 ma nadmierną masę ciała.

Prawdopodobieństwo umieszczenia takich pacjentów na oddziałach intensywnej terapii wynosi ponad 70% a ryzyko zgonu jest prawie o 50% większe w porównaniu z osobami o prawidłowej masie ciała. Ponadto naukowcy przypuszczają, że w momencie wynalezienia szczepionki na koronawirusa jej działanie może być podobne do szczepionki przeciwko grypie, czyli może być ona mniej skuteczna u dorosłych z otyłością. I co dalej? Dalej nigdy nie jest za późno, aby zacząć pracę nad sobą, zważywszy, że COVID-19 prawdopodobnie zostanie z nami na długo. Prawidłowy sposób żywienia, odpowiedni stan odżywienia organizmu, dobre nawyki żywieniowe oraz normalizacja masy ciała powinny być priorytetem. Czas zadbać o siebie! Pora na dietę i pracę z dietetykiem!!! Nie chodzi tu już tylko o względy estetyczne i lepsze samopoczucie, ale o to co najważniejsze – zdrowie.
Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Chłód chłodnika letnim orzeźwieniem cz.2 przepisy

Przepisy na pyszne chłodniki, między innymi z paluszkami surimi, rzodkiewką, szpinakiem lub arbuzem.

To...fu? Co w sobie kryje?

Długo nie mogłam się przełamać, aby spróbować czegoś, co inni nazywają tofu .. aż wreszcie się stało :) Zajęło to trochę czasu, nie powiem, że nie, ale skusiwszy się na obiad w postaci springrolsów czyli zawiniętego w makaron ryżowy tofu ze świeżą żółtą papryką, liśćmi szpinaku i czarnuszką, polanymi sosem sojowym, mogę potwierdzić, że eksperyment przeżyłam ... ale szczerze to o zachwycie nad tofu powiedzieć nie mogę. A jakie są Wasze upodobania smakowe w obszarze zajadania się bądź nie zajadania się tofu? Skrobniecie coś w tym temacie? :) Z pewnością tofu nie wejdzie do top 10 mojej listy faworytów w menu ale raz na jakiś czas może się skuszę, szczególnie jeśli bardziej zgłębię wiedzę w tym temacie. Tak więc dla mnie i dla Was - porcja wiedzy o tofu:)
Zaczynamy!:)

Gluten w chorobie Hashimoto

Jaki ma on związek z tym schorzeniem? Wykluczyć go czy nie? Literatura podaje, że gluten ma silne powiązania z chorobami autoimmunologicznymi, do których zaliczamy chorobę Hashimoto. Jego spożycie może spowodować reakcję ze strony układu odpornościowego.

Elżbieta Gmurczyk
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?