Nadwaga a koronawirus

Problem nadmiernej masy ciała znany jest już od dłuższego czasu. Dotyczy zarówno dorosłych jak i dzieci. Co chwilę pojawiają się niepokojące statystyki dotyczące wzrostu osób z nadwagą i otyłością. Nie na darmo mówi się, że jest to choroba cywilizacyjna, która stanowi jedno z najważniejszych wyzwań XXI wieku. Często w odniesieniu do nadwagi i otyłości używa się określania epidemia czy pandemia.


Polecani dietetycy

W tym roku do znanej wszystkim pandemii otyłości dołączyła pandemia koronawirusa. Coś nowego, nieznanego, nad czym naukowcy dopiero prowadzą badania. Jak skutecznie walczyć z nadmierną masą ciała wiemy od lat. Jak wyleczyć koronawirusa nie wiadomo i tak naprawdę nie wiadomo również, kiedy się tego dowiemy. Natomiast coraz lepiej naukowcy zdają sobie sprawę, jaka jest zależność między otyłością a przebiegiem choroby spowodowanej COVID-19. Konsekwencją nadwagi i otyłości jest występowanie wielu chorób współistniejących, m.in. cukrzycy, nadciśnienia czy problemów z oddychaniem. Jak tkanka tłuszczowa wpływa na oddech? Tłuszcz w jamie brzusznej naciska na przeponę. Powoduje to, że mięsień znajdujący się poniżej jamy klatki piersiowej uderza w płuca i ogranicza przepływ powietrza. Zmniejszona objętość płuc prowadzi do zapaści dróg oddechowych w dolnych płatach płuc, gdzie do natlenienia dociera więcej krwi niż w płatach górnych. Jaki z tego wniosek?

Osoby z nadwagą i otyłością znacznie gorzej oddychają, a w momencie, kiedy zakażą się koronawirusem, który atakuje układ oddechowy, ich stan będzie się pogarszał szybciej. Dodatkowo tacy pacjenci przez swoją masę ciała mają upośledzony układ odpornościowy, któremu trudno będzie walczyć z infekcją wywołaną wirusem. Co pokazują statystyki? Na podstawie przeprowadzonych przez naukowców badań okazało się, że prawie 80% osób hospitalizowanych z powodu COVID-19 ma nadmierną masę ciała.

Prawdopodobieństwo umieszczenia takich pacjentów na oddziałach intensywnej terapii wynosi ponad 70% a ryzyko zgonu jest prawie o 50% większe w porównaniu z osobami o prawidłowej masie ciała. Ponadto naukowcy przypuszczają, że w momencie wynalezienia szczepionki na koronawirusa jej działanie może być podobne do szczepionki przeciwko grypie, czyli może być ona mniej skuteczna u dorosłych z otyłością. I co dalej? Dalej nigdy nie jest za późno, aby zacząć pracę nad sobą, zważywszy, że COVID-19 prawdopodobnie zostanie z nami na długo. Prawidłowy sposób żywienia, odpowiedni stan odżywienia organizmu, dobre nawyki żywieniowe oraz normalizacja masy ciała powinny być priorytetem. Czas zadbać o siebie! Pora na dietę i pracę z dietetykiem!!! Nie chodzi tu już tylko o względy estetyczne i lepsze samopoczucie, ale o to co najważniejsze – zdrowie.
Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jarmuż pod lupą

Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw na gospodarskim straganie, po które można sięgnąć aby zapewnić sobie witaminy, witalność i energię. Kiedyś te kędzierzawe liście były zdecydowanie bardziej popularne, dziś nie tak często trafiają na pierwsze strony naszych jadłospisów. Dlaczego ? Smak, zapach ? Czas odkryć, co jarmuż ma nam do zaoferowania.

Tłusty Czwartek - ile trzeba spalać jednego pączka?

Powiedział nam Bartek, że dziś Tłusty Czwartek. Kto zna tę frazę w całej odsłonie ? ;) Podpowiemy: "Powiedział nam
Bartek, że dziś Tłusty Czwartek - Myśmy uwierzyli, pączków nasmażyli" :) Czyż nie brzmi smakowicie? :) W ten jedyny dzień tradycja nakazuje zjedzenie choć jednego pączka, który  zapewni nam pomyślność i dobrobyt w całym roku. Jednak pytanie - w ilu domach do dnia dzisiejszego zachowała się tradycja pieczenia domowych pączków ? No właśnie... niestety zwyczaje zanikają..

Jak dzięki diecie wzmocnić odporność?

Powoli wkraczamy w okres jesienno-zimowy, kiedy to jesteśmy narażeni na różne infekcje i przeziębienia. Będziemy zmagać się z obniżoną odpornością i gorszym samopoczuciem. A gdyby tak wzmocnić się na ten czas za pomocą diety?

Małgorzata Łyżniak
Diety sokowe. Czy są korzystne dla organizmu?
Diety sokowe. Czy są korzystne dla organizmu?