Nadwaga a koronawirus

Problem nadmiernej masy ciała znany jest już od dłuższego czasu. Dotyczy zarówno dorosłych jak i dzieci. Co chwilę pojawiają się niepokojące statystyki dotyczące wzrostu osób z nadwagą i otyłością. Nie na darmo mówi się, że jest to choroba cywilizacyjna, która stanowi jedno z najważniejszych wyzwań XXI wieku. Często w odniesieniu do nadwagi i otyłości używa się określania epidemia czy pandemia.


Polecani dietetycy

W tym roku do znanej wszystkim pandemii otyłości dołączyła pandemia koronawirusa. Coś nowego, nieznanego, nad czym naukowcy dopiero prowadzą badania. Jak skutecznie walczyć z nadmierną masą ciała wiemy od lat. Jak wyleczyć koronawirusa nie wiadomo i tak naprawdę nie wiadomo również, kiedy się tego dowiemy. Natomiast coraz lepiej naukowcy zdają sobie sprawę, jaka jest zależność między otyłością a przebiegiem choroby spowodowanej COVID-19. Konsekwencją nadwagi i otyłości jest występowanie wielu chorób współistniejących, m.in. cukrzycy, nadciśnienia czy problemów z oddychaniem. Jak tkanka tłuszczowa wpływa na oddech? Tłuszcz w jamie brzusznej naciska na przeponę. Powoduje to, że mięsień znajdujący się poniżej jamy klatki piersiowej uderza w płuca i ogranicza przepływ powietrza. Zmniejszona objętość płuc prowadzi do zapaści dróg oddechowych w dolnych płatach płuc, gdzie do natlenienia dociera więcej krwi niż w płatach górnych. Jaki z tego wniosek?

Osoby z nadwagą i otyłością znacznie gorzej oddychają, a w momencie, kiedy zakażą się koronawirusem, który atakuje układ oddechowy, ich stan będzie się pogarszał szybciej. Dodatkowo tacy pacjenci przez swoją masę ciała mają upośledzony układ odpornościowy, któremu trudno będzie walczyć z infekcją wywołaną wirusem. Co pokazują statystyki? Na podstawie przeprowadzonych przez naukowców badań okazało się, że prawie 80% osób hospitalizowanych z powodu COVID-19 ma nadmierną masę ciała.

Prawdopodobieństwo umieszczenia takich pacjentów na oddziałach intensywnej terapii wynosi ponad 70% a ryzyko zgonu jest prawie o 50% większe w porównaniu z osobami o prawidłowej masie ciała. Ponadto naukowcy przypuszczają, że w momencie wynalezienia szczepionki na koronawirusa jej działanie może być podobne do szczepionki przeciwko grypie, czyli może być ona mniej skuteczna u dorosłych z otyłością. I co dalej? Dalej nigdy nie jest za późno, aby zacząć pracę nad sobą, zważywszy, że COVID-19 prawdopodobnie zostanie z nami na długo. Prawidłowy sposób żywienia, odpowiedni stan odżywienia organizmu, dobre nawyki żywieniowe oraz normalizacja masy ciała powinny być priorytetem. Czas zadbać o siebie! Pora na dietę i pracę z dietetykiem!!! Nie chodzi tu już tylko o względy estetyczne i lepsze samopoczucie, ale o to co najważniejsze – zdrowie.
Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak schudnąć i utrzymać efekt?

Myślę, że większość z nas nie raz zadawała sobie to pytanie :). Schudnę, czy w ogóle schudnę, jak mam to zrobić? I co potem? Tematy te często omawiałam w gabinecie z pacjentami. Nie są one łatwe, trudno udzielić na nie odpowiedzi jednym zdaniem.

Zagadkowa egzotyka - owoce różnych kontynentów część 1.

Kolorowe, o dziwnym kształcie, często charakterystycznym smaku ale i zapachu.. co to takiego ? Czas zajrzeć na stragany owoców ze świata,aby poznać te tajemnicze owocowe przyjemności, które także coraz częściej pojawiają się również i na naszych półkach sklepowych. Wielu z nas zatrzymuje wzrok na intrygujących oko okazach ale brak nam odwagi, by spróbować nowych smaków. Czas to zmienić! :) A żeby przełamać pewne bariery, proponujemy nieco zajrzeć w głąb owocowego świata:) Podróż czas zacząć! :)

Różowe z rynku - ale czy z natury? :)

 W gastronomii co roku pojawiają się nowe trendy, nowe odsłony produktów dobrze nam znanych jednak zamknięte w ... zupełnie innym kolorze:) Dziś przyjrzymy się modnej ostatnio barwie różowej :) W końcu mamy środek lata a róż kojarzy się z radością i uśmiechem, więc czas sprawdzić, co zaskakującego przygotował dla nas rynek kulinarny:)

Małgorzata Łyżniak
Dlaczego mamy problem ze zmianą nawyków żywieniowych?
Dlaczego mamy problem ze zmianą nawyków żywieniowych?