Nadwaga a koronawirus

Problem nadmiernej masy ciała znany jest już od dłuższego czasu. Dotyczy zarówno dorosłych jak i dzieci. Co chwilę pojawiają się niepokojące statystyki dotyczące wzrostu osób z nadwagą i otyłością. Nie na darmo mówi się, że jest to choroba cywilizacyjna, która stanowi jedno z najważniejszych wyzwań XXI wieku. Często w odniesieniu do nadwagi i otyłości używa się określania epidemia czy pandemia.


Polecani dietetycy

W tym roku do znanej wszystkim pandemii otyłości dołączyła pandemia koronawirusa. Coś nowego, nieznanego, nad czym naukowcy dopiero prowadzą badania. Jak skutecznie walczyć z nadmierną masą ciała wiemy od lat. Jak wyleczyć koronawirusa nie wiadomo i tak naprawdę nie wiadomo również, kiedy się tego dowiemy. Natomiast coraz lepiej naukowcy zdają sobie sprawę, jaka jest zależność między otyłością a przebiegiem choroby spowodowanej COVID-19. Konsekwencją nadwagi i otyłości jest występowanie wielu chorób współistniejących, m.in. cukrzycy, nadciśnienia czy problemów z oddychaniem. Jak tkanka tłuszczowa wpływa na oddech? Tłuszcz w jamie brzusznej naciska na przeponę. Powoduje to, że mięsień znajdujący się poniżej jamy klatki piersiowej uderza w płuca i ogranicza przepływ powietrza. Zmniejszona objętość płuc prowadzi do zapaści dróg oddechowych w dolnych płatach płuc, gdzie do natlenienia dociera więcej krwi niż w płatach górnych. Jaki z tego wniosek?

Osoby z nadwagą i otyłością znacznie gorzej oddychają, a w momencie, kiedy zakażą się koronawirusem, który atakuje układ oddechowy, ich stan będzie się pogarszał szybciej. Dodatkowo tacy pacjenci przez swoją masę ciała mają upośledzony układ odpornościowy, któremu trudno będzie walczyć z infekcją wywołaną wirusem. Co pokazują statystyki? Na podstawie przeprowadzonych przez naukowców badań okazało się, że prawie 80% osób hospitalizowanych z powodu COVID-19 ma nadmierną masę ciała.

Prawdopodobieństwo umieszczenia takich pacjentów na oddziałach intensywnej terapii wynosi ponad 70% a ryzyko zgonu jest prawie o 50% większe w porównaniu z osobami o prawidłowej masie ciała. Ponadto naukowcy przypuszczają, że w momencie wynalezienia szczepionki na koronawirusa jej działanie może być podobne do szczepionki przeciwko grypie, czyli może być ona mniej skuteczna u dorosłych z otyłością. I co dalej? Dalej nigdy nie jest za późno, aby zacząć pracę nad sobą, zważywszy, że COVID-19 prawdopodobnie zostanie z nami na długo. Prawidłowy sposób żywienia, odpowiedni stan odżywienia organizmu, dobre nawyki żywieniowe oraz normalizacja masy ciała powinny być priorytetem. Czas zadbać o siebie! Pora na dietę i pracę z dietetykiem!!! Nie chodzi tu już tylko o względy estetyczne i lepsze samopoczucie, ale o to co najważniejsze – zdrowie.
Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy

Podobne artykuły

Zalety jedzenia malin + przepisy

Sezon na maliny rozpoczęty! Oprócz znakomitych walorów smakowych owoce te zawierają także mnóstwo prozdrowotnych właściwości. W głównej mierze mowa tu o antyoksydantach reprezentowanych przez polifenole, witaminę A, C oraz karotenoidy. Te związki chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które w nadmiarze mu szkodzą.

Dieta pudełkowa czyli wady i zalety cateringu dietetycznego

Dieta pudełkowa to jedno z najbardziej popularnych rozwiązań dietetycznych ostatnich lat. Coraz więcej osób próbuje wkroczyć na ścieżkę zdrowego żywienia, wybierając gotowe rozwiązania dostępne na rynku. Jedni chcą jeść bardziej zdrowo, inni potrzebują stracić zbędne kilogramy a jeszcze inni chcą zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. Od czegoś trzeba zacząć. Jednak czy dieta pudełkowa jest gotową receptą na sukces ? Jak szybko rozwija się rynek firm produkujących diety pudełkowe? Jakie wady i zalety ma catering dietetyczny?

Sezonowa dieta dla insulinoopornych

Masz insulinooporność i zastanawiasz się, czy możesz jeść truskawki lub szparagi? Dobra wiadomość: możesz! Insulinooporność nie wyklucza sezonowych przyjemności!

Elżbieta Gmurczyk
Konsekwencja a nie 100% perfekcji
Konsekwencja a nie 100% perfekcji