Co dobrego można przygotować z dyni?

Tak naprawdę bardzo dużo ciekawych i smacznych potraw :) . W związku z tym, że sezon dyniowy w pełni warto wykorzystać to warzywo w kuchni. Dynię podawać możemy w wersji bardziej na słodko lub wytrawnie. Oto kilka pomysłów:




Polecani dietetycy

Placuszki dyniowe [1 porcja] - 200g miąższu dyni, 1 jajko, 4 łyżki mąki, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, imbir. Dynię zetrzeć na tarce. Jajko roztrzepać. Do dyni dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i imbir. Całość wymieszać. Smażyć na oliwie.

Kurczak z dynią [1 porcja] - filet z piersi kurczaka, 200g miąższu dyni, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka suszonej żurawiny, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, cynamon, imbir, sok z limonki. Mięso i dynię pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na oliwie podsmażyć mięso z czosnkiem. Wymieszać. Dodać dynię. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, cynamonem, imbirem i sokiem z limonki. Wymieszać. Dusić do miękkości. Posypać żurawiną.

Makaron z dynią i orzechami [1 porcja] - makaron, 200g miąższu z dyni, 5-6 orzechów laskowych, 1 łyżeczka orzechów włoskich, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Poddusić na oliwie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Makaron połączyć z dynią i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać orzechami. Piec w temperaturze 200°C aż dynia będzie miękka.

Sałatka z dyni na słodko [1 porcja] - 1-2 garści rukoli, 200g miąższu dyni, 1 średnie jabłko, 1 łyżeczka rodzynek, 1 łyżka octu balsamicznego. Miąższ i jabłko pokroić w drobną kostkę. Rukolę połączyć z dynią, jabłkiem i rodzynkami. Całość wymieszać. Polać octem balsamicznym.

Sałatka z dynią kozim serem [1 porcja] - 1-2 garści szpinaku/mieszanki sałat/rukoli/jarmużu, 200g miąższu dyni, 1 średnia marchewka, 1 plaster sera koziego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy. Dynię pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w plastry. Ser pokroić na mniejsze kawałki. Oliwę połączyć z octem balsamicznym, miodem i musztardą. Wymieszać. Dynię gotować/piec do miękkości. Sałatę, dynię i i marchewkę połączyć ze sobą. Polać sosem z oliwy, octu balsamicznego, miodu i musztardy. Jeszcze raz wymieszać. Posypać serem.

Zupa dyniowo - jabłkowa [1 porcja] - 200g miąższu dyni, 1 średnie jabłko, pół małej cebuli, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka orzechów włoskich, 1 szklanka bulionu, sól, pieprz, czosnek, imbir, cynamon, chili. Miąższ z dyni i jabłka pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Cebulę poddusić na oliwie. Dodać czosnek, imbir i chili. Całość wymieszać. Do całości dodać dynię i jabłko. Jeszcze raz wymieszać. Dusić 4-5 minut. Dodać bulion. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Wymieszać. Gotować do miękkości. Posypać orzechami.

Zupa dyniowa z gałką muszkatołową [1 porcja] - 200g miąższu dyni, pół średniej cebuli, 1 łyżeczka masła, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 szklanka bulionu, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, gałka muszkatołowa, szczypiorek. Miąższ dyni pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na maśle podsmażyć dynię, cebulę i czosnek. Dodać bulion. Całość wymieszać, gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać jogurt naturalny. Jeszcze raz wymieszać. Podawać posypane szczypiorkiem.

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy

Podobne artykuły

Mamo, nie chcę mieć nadwagi!

Tak brzmi krzyk dziecka wołającego o pomoc swojego rodzica. Bardzo często w zaciszu domowym rozgrywają się dramaty polegające na bezradności, na utracie zdrowia jak i sprawności coraz to młodszego pokolenia. Otyłość jest chorobą przewlekłą i niestety zajmującą niewdzięczne miejsce na podium najszybciej rozwijających się chorób XXI wieku. Polskie dzieci przybierają niepokojąco i jednocześnie zatrważająco szybko na wadze. Zbierają dodatkowe kilogramy, których konsekwencją jest otyłość a co za tym idzie szereg wyniszczających chorób, mogących doprowadzić do śmierci.Jeśli Twoje dziecko zmaga się na co dzień z ogromnym problemem jakim jest otyłość - nie lekceważ tego! Nie ignoruj sygnałów Twojej pociechy, która potrzebuje wsparcia i mądrej osoby na swojej drodze aby wygrać walkę o własne zdrowie! Reaguj na jasne komunikaty swojego dziecka, które samodzielnie nie radzi sobie z tą chorobą.

Trele MORELE! :)

Na drzewach widać, że już się zielenią a za chwilę przybiorą swoją właściwą pomarańczową barwę z czerwonym rumieńcem lub też dojrzeją w promieniach słońca do barwy intensywnie żółtej. Są okrągłe, z pestką w środku, mniejsze niż brzoskwinia czy nektarynka. O czym mowa? O moreli rzecz jasna. Za chwilę zacznie się sezon na te owoce, więc podpowiadamy, co kryje w sobie morela, jakie ma właściwości zdrowotne, dlaczego warto je spożywać a także jak wykorzystać te owoce w domowym "przemyśle
gastronomicznym".

Czy nasza domowa spiżarka może kryć remedium na poparzenia słoneczne?

Wreszcie nadeszło lato.... Kto nie tęsknił za letnimi promieniami słońca ... ręka w górę! ;) Nie widzę chętnych ;)  Każdy spragniony pięknej aury wykorzystuje każdą chwilę aby  złapać każdy strumień słońca. Czy  umiemy się opalać ? Czy robimy to bezpiecznie dbając o naszą skórę i zdrowie ? Niestety, nie zawsze nam to wychodzi. Często jest już za późno na reakcję, bo zapomnieliśmy nałożyć  krem z filtrem, po wieczornej kąpieli nasza barwa ciała przybiera kolor czerwonego raka, skóra ciągnie a do tego dochodzą dreszcze i pierwsze objawy udaru słonecznego w różnym stadium. Czy chcąc zareagować szybko i nie mając pod ręką pianki na poparzenia możemy sobie pomóc? Czas zajrzeć do domowej spiżarki aby sprawdzić co pozwoli ukoić ból i przywrócić równowagę skórze.

Małgorzata Łyżniak
W klimacie świątecznych przepisów
W klimacie świątecznych przepisów