Co dobrego można przygotować z dyni?

Tak naprawdę bardzo dużo ciekawych i smacznych potraw :) . W związku z tym, że sezon dyniowy w pełni warto wykorzystać to warzywo w kuchni. Dynię podawać możemy w wersji bardziej na słodko lub wytrawnie. Oto kilka pomysłów:




Polecani dietetycy

Placuszki dyniowe [1 porcja] - 200g miąższu dyni, 1 jajko, 4 łyżki mąki, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, imbir. Dynię zetrzeć na tarce. Jajko roztrzepać. Do dyni dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i imbir. Całość wymieszać. Smażyć na oliwie.

Kurczak z dynią [1 porcja] - filet z piersi kurczaka, 200g miąższu dyni, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka suszonej żurawiny, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, cynamon, imbir, sok z limonki. Mięso i dynię pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na oliwie podsmażyć mięso z czosnkiem. Wymieszać. Dodać dynię. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, cynamonem, imbirem i sokiem z limonki. Wymieszać. Dusić do miękkości. Posypać żurawiną.

Makaron z dynią i orzechami [1 porcja] - makaron, 200g miąższu z dyni, 5-6 orzechów laskowych, 1 łyżeczka orzechów włoskich, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Poddusić na oliwie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Makaron połączyć z dynią i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać orzechami. Piec w temperaturze 200°C aż dynia będzie miękka.

Sałatka z dyni na słodko [1 porcja] - 1-2 garści rukoli, 200g miąższu dyni, 1 średnie jabłko, 1 łyżeczka rodzynek, 1 łyżka octu balsamicznego. Miąższ i jabłko pokroić w drobną kostkę. Rukolę połączyć z dynią, jabłkiem i rodzynkami. Całość wymieszać. Polać octem balsamicznym.

Sałatka z dynią kozim serem [1 porcja] - 1-2 garści szpinaku/mieszanki sałat/rukoli/jarmużu, 200g miąższu dyni, 1 średnia marchewka, 1 plaster sera koziego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy. Dynię pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w plastry. Ser pokroić na mniejsze kawałki. Oliwę połączyć z octem balsamicznym, miodem i musztardą. Wymieszać. Dynię gotować/piec do miękkości. Sałatę, dynię i i marchewkę połączyć ze sobą. Polać sosem z oliwy, octu balsamicznego, miodu i musztardy. Jeszcze raz wymieszać. Posypać serem.

Zupa dyniowo - jabłkowa [1 porcja] - 200g miąższu dyni, 1 średnie jabłko, pół małej cebuli, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka orzechów włoskich, 1 szklanka bulionu, sól, pieprz, czosnek, imbir, cynamon, chili. Miąższ z dyni i jabłka pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Cebulę poddusić na oliwie. Dodać czosnek, imbir i chili. Całość wymieszać. Do całości dodać dynię i jabłko. Jeszcze raz wymieszać. Dusić 4-5 minut. Dodać bulion. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Wymieszać. Gotować do miękkości. Posypać orzechami.

Zupa dyniowa z gałką muszkatołową [1 porcja] - 200g miąższu dyni, pół średniej cebuli, 1 łyżeczka masła, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 szklanka bulionu, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, gałka muszkatołowa, szczypiorek. Miąższ dyni pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na maśle podsmażyć dynię, cebulę i czosnek. Dodać bulion. Całość wymieszać, gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać jogurt naturalny. Jeszcze raz wymieszać. Podawać posypane szczypiorkiem.

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy

Podobne artykuły

Witamina D – jak wykorzystać okres letni na uzupełnienie jej niedoboru?

Czas od maja do września, kiedy występują słonecznie dni, to najlepszy okres na uzupełnienie w naszym organizmie witaminy D, na której niedobór cierpi około 90% polskiego społeczeństwa.

Pizza - czy wiesz o niej już wszystko? Sprawdź!

Kto z Was nie lubi pizzy... ręka do góry... Nie widzę chętnych ;) Czy coś w tym dziwnego... raczej nie :) Ten włoski przysmak potrafi urzec każdego. Pytanie czy nasza wiedza o tym smakowitym daniu, znanym na całym świecie jest równie duża, jak ochota na okrąglutki, wytrawny, drożdżowy placek z ulubionymi dodatkami:) Sprawdźmy. Ciekawe, czy coś Was zaskoczy:)

Królowa jesieni - dynia!

Pomarańczowa, kształtna, ale przede wszystkim uniwersalna! Na talerzu możesz wyczarować z niej zupę, tartę, puree, a nawet sernik!  Poza tym posiada wiele zalet, dla których warto się poddać jej urokowi.

Jolanta Czepułkowska
Chudniesz z lekami? Czas na Dietetyka!
Chudniesz z lekami? Czas na Dietetyka!