Tak naprawdę bardzo dużo ciekawych i smacznych potraw :) . W związku z tym, że sezon dyniowy w pełni warto wykorzystać to warzywo w kuchni. Dynię podawać możemy w wersji bardziej na słodko lub wytrawnie. Oto kilka pomysłów:
Placuszki dyniowe [1 porcja] - 200g miąższu dyni, 1 jajko, 4 łyżki mąki, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, imbir. Dynię zetrzeć na tarce. Jajko roztrzepać. Do dyni dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i imbir. Całość wymieszać. Smażyć na oliwie.
Kurczak z dynią [1 porcja] - filet z piersi kurczaka, 200g miąższu dyni, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka suszonej żurawiny, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, cynamon, imbir, sok z limonki. Mięso i dynię pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na oliwie podsmażyć mięso z czosnkiem. Wymieszać. Dodać dynię. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, cynamonem, imbirem i sokiem z limonki. Wymieszać. Dusić do miękkości. Posypać żurawiną.
Makaron z dynią i orzechami [1 porcja] - makaron, 200g miąższu z dyni, 5-6 orzechów laskowych, 1 łyżeczka orzechów włoskich, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Poddusić na oliwie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Makaron połączyć z dynią i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać orzechami. Piec w temperaturze 200°C aż dynia będzie miękka.
Sałatka z dyni na słodko [1 porcja] - 1-2 garści rukoli, 200g miąższu dyni, 1 średnie jabłko, 1 łyżeczka rodzynek, 1 łyżka octu balsamicznego. Miąższ i jabłko pokroić w drobną kostkę. Rukolę połączyć z dynią, jabłkiem i rodzynkami. Całość wymieszać. Polać octem balsamicznym.
Sałatka z dynią kozim serem [1 porcja] - 1-2 garści szpinaku/mieszanki sałat/rukoli/jarmużu, 200g miąższu dyni, 1 średnia marchewka, 1 plaster sera koziego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy. Dynię pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w plastry. Ser pokroić na mniejsze kawałki. Oliwę połączyć z octem balsamicznym, miodem i musztardą. Wymieszać. Dynię gotować/piec do miękkości. Sałatę, dynię i i marchewkę połączyć ze sobą. Polać sosem z oliwy, octu balsamicznego, miodu i musztardy. Jeszcze raz wymieszać. Posypać serem.
Zupa dyniowo - jabłkowa [1 porcja] - 200g miąższu dyni, 1 średnie jabłko, pół małej cebuli, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka orzechów włoskich, 1 szklanka bulionu, sól, pieprz, czosnek, imbir, cynamon, chili. Miąższ z dyni i jabłka pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Cebulę poddusić na oliwie. Dodać czosnek, imbir i chili. Całość wymieszać. Do całości dodać dynię i jabłko. Jeszcze raz wymieszać. Dusić 4-5 minut. Dodać bulion. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Wymieszać. Gotować do miękkości. Posypać orzechami.
Zupa dyniowa z gałką muszkatołową [1 porcja] - 200g miąższu dyni, pół średniej cebuli, 1 łyżeczka masła, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 szklanka bulionu, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, gałka muszkatołowa, szczypiorek. Miąższ dyni pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na maśle podsmażyć dynię, cebulę i czosnek. Dodać bulion. Całość wymieszać, gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać jogurt naturalny. Jeszcze raz wymieszać. Podawać posypane szczypiorkiem.
Patrząc na kartki kalendarza, nie da się zaprzeczyć, że kalendarzową wiosnę niewątpliwie mamy. W pogodzie... no cóż... mogłoby by być zdecydowanie lepiej. A co mówi nasze ciało? Jesteśmy przemęczeni po długiej zimie, szarówce za oknem, nasz organizm wysyła sygnały o
przesileniu i potrzebuje wsparcia. Z każdej komórki ciała dochodzi do nas głos "Ratunku!". Chcemy wiosny nie tylko na zewnątrz, ale także w
głębi naszego ducha! :) Jak temu zaradzić ? Odpowiedź jest prosta - chlorofil, czyli gramy w zielone! :)
Zostały okryte prawie 5000 lat temu, a nadal kradną serca i kubki smakowe :) Gdzie można je znaleźć czy leczą kaca i kto je ich najwięcej? O szparagach słów kilka :)
Sezon grillowy już w pełni rozpoczęty, a jego nieodłącznym elementem dla wielu osób jest schłodzone z lodówki piwo. Czy wybór takiego napoju faktycznie jest słuszny?