Przyprawa piernikowa - nie tylko do piernika?

Przyprawa do piernika to mieszanka m.in. cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków, imbiru, ziela angielskiego, pieprzu, anyżu i kardamonu. Używana jest głównie do wypieków, w tym oczywiście piernika czy pierniczków ;)
Można ją  jednak znaleźć również w innych przepisach. Gdzie?  



Polecani dietetycy

Mówiąc o deserach przyprawa piernikowa ma zastosowanie m.in. w bułeczkach cynamonowych, ciasteczkach czy muffinkach. Używana jest również do przygotowywania śledzi i innych ryb. Popularna jest w nalewkach świątecznych, grzańcach, czekoladach na gorąco czy herbatach i kawach korzennych.

Na śniadanie może się znaleźć w owsiankach z piernikowym sosem z masła orzechowego, a z kolei na kolację w sałatce z grilowanym halloumi, żurawiną i szpinakiem w postaci dressingu piernikowego. Występuje również w daniach głównych, takich jak krem z marchwi, naleśniki z piernikową konfiturą śliwkową czy pieczone warzywa o korzennym, piernikowym smaku.


Niekonwencjonalnie, przyprawę piernikową można wykorzystać do stworzenia masła piernikowego, perfum, zimowego rozgrzewającego balsamu do ciała, olejowej odżywki na porost włosów czy piernikowego peelingu do ciała.


Jak widać, przyprawa do piernika ma naprawdę wiele zastosowań. Okres jesienno-zimowy to idealny czas na wypróbowanie któregoś z nich :).


Autor:

Podobne artykuły

Przepisy na śniadania na ciepło

U nas dziś powtórka z tematu śniadaniowego w gorącym wydaniu a w bonusie  „hot przepisy” na pyszne śniadania, które spożyjecie z przyjemnością ;)

25 sierpnia - Dzień Polskiej Żywności

Święto godne zauważenia i celebrowania, bo co jak co, ale produkty naszej ziemi są bardzo wartościowym towarem zarówno na rynku krajowym, jak i zagranicznym. Czy data jest przypadkowa? Nie, koniec sierpnia to czas dożynek, zbierania plonów, którymi potem można chwalić się i promować je w Polsce i za granicą. Za czym przepadają polscy konsumenci i czego poszukują na regionalnych i lokalnych straganach ? Sprawdźmy :)

Letnie śniadania pełne smaku!

Lato to idealny czas na lekkie, pyszne i odżywcze śniadania – a owsianka z sezonowymi owocami to prawdziwy hit!

Wystarczy kilka minut, by stworzyć zdrowy posiłek, który doda Ci energii na cały poranek. Świeże truskawki, borówki, maliny, brzoskwinie… wybierz swoje ulubione owoce i połącz je z owsianką: na mleku, napoju roślinnym lub jogurcie. Możesz dodać też orzechy, nasiona chia, odrobinę miodu lub masła orzechowego.

To nie tylko pyszne, ale i pełne błonnika, witamin i dobrych kalorii!

Elżbieta Gmurczyk
Konsekwencja a nie 100% perfekcji
Konsekwencja a nie 100% perfekcji