Przyprawa piernikowa - nie tylko do piernika?

Przyprawa do piernika to mieszanka m.in. cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków, imbiru, ziela angielskiego, pieprzu, anyżu i kardamonu. Używana jest głównie do wypieków, w tym oczywiście piernika czy pierniczków ;)
Można ją  jednak znaleźć również w innych przepisach. Gdzie?  



Polecani dietetycy

Mówiąc o deserach przyprawa piernikowa ma zastosowanie m.in. w bułeczkach cynamonowych, ciasteczkach czy muffinkach. Używana jest również do przygotowywania śledzi i innych ryb. Popularna jest w nalewkach świątecznych, grzańcach, czekoladach na gorąco czy herbatach i kawach korzennych.

Na śniadanie może się znaleźć w owsiankach z piernikowym sosem z masła orzechowego, a z kolei na kolację w sałatce z grilowanym halloumi, żurawiną i szpinakiem w postaci dressingu piernikowego. Występuje również w daniach głównych, takich jak krem z marchwi, naleśniki z piernikową konfiturą śliwkową czy pieczone warzywa o korzennym, piernikowym smaku.


Niekonwencjonalnie, przyprawę piernikową można wykorzystać do stworzenia masła piernikowego, perfum, zimowego rozgrzewającego balsamu do ciała, olejowej odżywki na porost włosów czy piernikowego peelingu do ciała.


Jak widać, przyprawa do piernika ma naprawdę wiele zastosowań. Okres jesienno-zimowy to idealny czas na wypróbowanie któregoś z nich :).


Autor:

Podobne artykuły

Co zdrowego ma dla nas Pani Jesień? Rokitnik!

Rokitnik to owoc późnego lata i wczesnej jesieni, choć jego owoce można zbierać jeszcze w okresie zimy. Jednak czy ktoś o nim słyszał? Idealnie przypomina swą intensywnie pomarańczową barwą o kolorach aktualnej pory roku, którą mamy za oknem:) A z czego słynie i jak może pozytywnie oddziaływać na nasz organizm, szczególnie przy nieco chłodniejszej aurze na zewnątrz? Poznajmy tajniki zagadkowego rokitnika.

Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Jolantą Czepułkowską

Zgodnie z obietnicą, kontynuujemy cykl wywiadów  pod hasłem " Poznaj swojego dietetyka":) Dziś rozmowa z Jolantą Czepułkowską - specjalistą z zakresu zdrowego żywienia, która swoją wiedzą i doświadczeniem wspiera pacjentów gabinetów dietetycznych Przyjemność Jedzenia. To, że jest świetnym dietetykiem - to wszyscy wiemy. A jaka jest prywatnie? Sprawdźmy :) Zatem ... Czas poznać Jolę;)

Dieta dla mózgu - co jeść?

Mózg jest jednym z najważniejszych organów, który odpowiada za pracę wielu procesów życiowych. Aby wspomóc jego prawidłowe funkcjonowanie, powinniśmy się o niego troszczyć każdego dnia. A jak to zrobić ? Przede wszystkim głównym zadaniem jest dostarczać codziennie naszym szarym komórkom porcję zdrowia, witamin i mikroelementów, które pozwolą wesprzeć działalność naszego umysłu. Poniżej krótka recepta na mądrość, bystrość, zdrowy rozsądek i nieco rozwagi oraz przepis na odrobinę relaxu dla naszego mózgu.

Elżbieta Gmurczyk