
Ilość zawartych w nich witamin i składników mineralnych zbliżona jest do warzyw uprawianych na polu. Nowalijki mogą mieć tylko mniej witaminy C z powodu braku światła słonecznego.
Różnicę odczujemy w smaku. Z powodu małych ilości słońca w nowalijkach nie wytwarza się odpowiednia ilość substancji zapachowych i cukrów.
Na pewno kilka liści sałaty czy plasterków rzodkiewki lub ogórka nikomu nie zaszkodzi. Nie należy podawać ich dzieciom poniżej trzeciego roku życia. Uważać muszą również osoby mające wrażliwe jelito i alergicy. Nowalijki potraktujmy jako dodatek/urozmaicenie jadłospisu, ale na pewno nie jako główne źródło witamin.
Sezon truskawkowy w pełni! Do wyboru kilkanaście odmian tego soczystego, czerwonego owocu. Słodka, przepełniona słońcem ... Przyjemność!!! :)
Czy powinniśmy sobie na nią pozwalać w diecie? Oczywiście, że tak!
Lato zbliża się ku końcowi, niestety. A wraz z nim powoli znikają sezonowe owoce. Proponuję wykorzystać je do maksimum, póki jeszcze są. Następne dopiero za rok. Oto kilka przepisów ? smacznych, zdrowych i przyjemnych w smaku
Kipi kasza, kipi groch ... I jak było dalej? ;) No właśnie - lata już nie te, ale jakby sięgnąć pamięcią do dzieciństwa to zdecydowanie można potwierdzić, iż właśnie takie słowa rymowanki zwykło się mawiać w rytm odbijającej się piłki. Ale dziś skoncentrujmy się zdecydowanie na kaszach. Zdrowe, smaczne, różnorodne... drobne, grube, o bardzo szerokim zastosowaniu od zup, przez dania główne aż po desery. Mają one wiele właściwości odżywczych, dlatego powinny być stałym elementem w naszym jadłospisie. Która kasza dla kogo będzie najbardziej odpowiednia - oto jest pytanie. Poddajmy to wyjątkowe ziarno krótkiej analizie. Ale zanim to - proponuję kilka słów wprowadzenia.