Nowalijki

Nowalijki to młode warzywa, które wiosną ukazały się pierwszy raz. Czekamy na nie z niecierpliwością po długiej zimie, kiedy mamy ochotę zjeść już coś innego.



Polecani dietetycy

Tylko czy są one zdrowe?

Ilość zawartych w nich witamin i składników mineralnych zbliżona jest do warzyw uprawianych na polu. Nowalijki mogą mieć tylko mniej witaminy C z powodu braku światła słonecznego.

Problemem jest nawożenie ich związkami azotu, których nadmiar w organizmie człowieka powodować może zatrucia i nowotwory.

Różnicę odczujemy w smaku. Z powodu małych ilości słońca w nowalijkach nie wytwarza się odpowiednia ilość substancji zapachowych i cukrów.

Zatem jeść czy nie jeść?

Na pewno kilka liści sałaty czy plasterków rzodkiewki lub ogórka nikomu nie zaszkodzi. Nie należy podawać ich dzieciom poniżej trzeciego roku życia. Uważać muszą również osoby mające wrażliwe jelito i alergicy. Nowalijki potraktujmy jako dodatek/urozmaicenie jadłospisu, ale na pewno nie jako główne źródło witamin.

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

A po lecie ? Odchudzanie :)

Wakacje się skończyły, ale części z nas została po nich niezbyt miła pamiątka w postaci "wystającego brzuszka" i większej masy ciała. Czas zabrać się do pracy i pozbyć tego co zbędne. Warto pamiętać, że, aby dieta była skuteczna musi być odpowiednio DOPASOWANA do naszych parametrów, potrzeb oraz trybu życia. I koniecznie SMACZNA:), dlatego dobrze jest skorzystać z pomocy fachowca, czyli dietetyka. Oto moja propozycja:

Sierpniowe smaki: śliwka

Pierwsza połowa sierpnia za nami, a na lokalnych straganach pojawiają się piękne kolory i smaki jesieni -  soczysta śliwka:) Z czym Wam się kojarzy? Mi przede wszystkim z mało dietetycznym, ale za to bardzo pysznym drożdżowym ciastem ze śliwkami i kruszonką!;))) Mniam! :))

Wapń w diecie dzieci

Wapń to podstawowy budulec kości i zębów szczególnie potrzebny w diecie dzieci podczas ich intensywnego rozwoju. Zapobiega krzywicy, złamaniom oraz wypadaniu zębów czy próchnicy. Jego niedobór jest realnym zagrożeniem ze względu na ryzyko poważnych złamań i urazów, zwłaszcza w kolejnych latach. Dlatego warto przyjrzeć się aspektowi podaży wapnia w diecie. Rodzice oraz osoby opiekujące się dziećmi powinny zwrócić uwagę na kilka ważnych produktów.

Małgorzata Łyżniak
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?