Nowalijki

Nowalijki to młode warzywa, które wiosną ukazały się pierwszy raz. Czekamy na nie z niecierpliwością po długiej zimie, kiedy mamy ochotę zjeść już coś innego.



Polecani dietetycy

Tylko czy są one zdrowe?

Ilość zawartych w nich witamin i składników mineralnych zbliżona jest do warzyw uprawianych na polu. Nowalijki mogą mieć tylko mniej witaminy C z powodu braku światła słonecznego.

Problemem jest nawożenie ich związkami azotu, których nadmiar w organizmie człowieka powodować może zatrucia i nowotwory.

Różnicę odczujemy w smaku. Z powodu małych ilości słońca w nowalijkach nie wytwarza się odpowiednia ilość substancji zapachowych i cukrów.

Zatem jeść czy nie jeść?

Na pewno kilka liści sałaty czy plasterków rzodkiewki lub ogórka nikomu nie zaszkodzi. Nie należy podawać ich dzieciom poniżej trzeciego roku życia. Uważać muszą również osoby mające wrażliwe jelito i alergicy. Nowalijki potraktujmy jako dodatek/urozmaicenie jadłospisu, ale na pewno nie jako główne źródło witamin.

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy

Podobne artykuły

Czy da się przyrządzić grilla w wersji fit?

Uwaga ! Alarm! :) Tym razem nie taki groźny, ale czas stwierdzić... niestety jesteśmy już na półmetku wakacji! :) Czas szybko leci, ale my się nie martwimy, a dlaczego? Bo efektywnie wykorzystujemy lato i podpowiadamy Wam, jak z niego przyjemnie korzystać :) I właśnie dziś nadchodzi ten moment, w którym należy sobie przypomnieć, że lato czyli czas wakacji, cudownych ciepłych wieczorów, miłego towarzystwa nie kojarzy się z niczym innym jak... grillem i garden party:) Dlatego w skrócie zachęcamy i wracamy pamięcią do zasad zdrowego grillowania i udanego, choć zdecydowanie fit - przyjęcia, jakim jest garden party :)

Co wchodzi w skład majowego trio?

Maj... z czym Wam się kojarzy ten miesiąc? Co pysznego można zjeść w maju .. a czekamy na to cały rok? :) Podpowiem Wam: rabarbar, truskawki i botwinę :) To jest właśnie smak maja, wprowadzający nas powoli w sezon letni. Dużo pyszności można przygotować z tych składników, pytanie jakie właściwości korzystnie wpływające na nasze zdrowie mają te dobrodziejstwa? Zatem sprawdzam!:)

5 powodów, dla których warto jeść owies

Osoby, które regularnie sięgają po owies dbają o prawidłową pracę swojego przewodu pokarmowego. Owies jest bardzo ważnym źródłem błonnika pokarmowego w naszej diecie, a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji.

Elżbieta Gmurczyk
Konsekwencja a nie 100% perfekcji
Konsekwencja a nie 100% perfekcji