Czy warto pić herbatę?

Czarna, czerwona, zielona i biała ? to cztery rodzaje herbat różniące się nie tylko kolorem, ale również smakiem, procesem produkcji i właściwościami. Wszystkie herbaty otrzymuje się z wiecznie zielonego krzewu z rodzaju Camelia.



Polecani dietetycy

Prozdrowotne właściwości herbaty związane są głównie z obecnością w niej związków biologicznie czynnych zwanych polifenolami. Wspomniane substancje znane są przede wszystkim z silnego działania antyoksydacyjnego, polegającego na usuwaniu wolnych rodników z organizmu, które m. in. są odpowiedzialne za szybkie starzenie się skóry. Ponadto polifenole wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antywirusowe.

Liczne badania naukowe dowiodły, że regularne picie herbaty może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych m. in. ze względu na właściwości redukcji stężenia cholesterolu całkowitego i niekorzystnej frakcji cholesterolu LDL. Niestety naukowcom nie udało się jeszcze ustalić dokładnej dziennej porcji herbaty zapewniającej opisany efekt.

Prawdopodobnie spożywanie herbaty może pomóc w uniknięciu schorzeń neurodegeneracyjnych takich jak choroba Parkinsona, Alzheimera oraz demencja. Efekt ten jest związany nie tylko z obecnością w herbacie polifenoli, ale również kofeiny oraz aminokwasu teaniny.

Warto również wspomnieć o wpływie spożywania herbaty na redukcję masy ciała. Do tej pory tylko badania na zwierzętach potwierdziły, że kofeina i galusan epigallokatechiny zawarty w zielonej herbacie ograniczają wchłanianie tłuszczu i przyspieszają przemianę materii.

Pomimo licznych korzyści zdrowotnych płynących ze spożycia herbaty należy również pamiętać, że zaburza ona wchłanianie składników mineralnych np. wapnia i żelaza, co może doprowadzić do niedoborów tych pierwiastków w organizmie. Dlatego też, najlepiej jest wypić herbatę po około 30 minutach od spożycia posiłku.
Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Od czego zacząć odchudzanie?

2 września na całym świecie obchodziliśmy Dzień Dużego Rozmiaru. To dobra okazja, aby głębiej zastanowić się nad swoimi krągłościami i podjąć decyzję o odchudzaniu :) 

Cellulit - jak sobie z nim radzić dzięki diecie

To zmora wszystkich  szczupłych i tych bardziej puszystych, niskich i wysokich - cechy fizjonomii nie mają tu znaczenia. Jedno jest pewne - skórka pomarańczowa, bo tak popularnie nazywany jest cellulit, często jest  powodem niezadowolenia z uwagi na chociażby walory estetyczne naszego ciała. Pocieszenie jednak niewątpliwie jest w postaci metod zapobiegania takim właśnie niedoskonałościom.

6 grudnia - czas nakarmić Mikołaja :)

Dziś długo wyczekiwany dzień, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych ? A jaki? Mikołajki oczywiście, czyli wstęp do wielkiego świątecznego szaleństwa? W witrynach sklepowych co prawda dawno już świecą się lampki ubranych sztucznych choinek, które mrugają do nas zza każdego rogu a po wrzuceniu monety, ukłoni nam się wielka postać Mikołaja śpiewającego Jingle Bells. Tego dnia także najczęściej rozgłośnie radiowe po raz pierwszy w roku puszczają nieodzowny hit  Last Christmas czyli jednym słowem sezon bożonarodzeniowy uważa się za otwarty :)

Małgorzata Łyżniak
Czym są antocyjany i dlaczego warto włączyć je do diety?
Czym są antocyjany i dlaczego warto włączyć je do diety?