Czym są nowalijki?

Czas nowalijek rozpoczyna się już od marca i trwa do początku czerwca. Jednak czy takie warzywa są pełnowartościowe? Czy są równie bogate w witaminy i składniki odżywcze co warzywa dostępne w późniejszym okresie?


Polecani dietetycy

Czym są nowalijki?
Mianem nowalijek nazywa się pierwsze wiosenne warzywa, które pokazują się na lokalnych straganach czy w większych sklepach po długiej zimowej przerwie. Do takich warzyw zalicza się: pomidory, sałatę, młode marchewki, pietruszki, ogórki, rzodkiewki, szczypiorek - jednym słowem wszystko, co po raz pierwszy pojawia się w sprzedaży w nowym sezonie. Czas nowalijek rozpoczyna się już od marca i trwa do początku czerwca. Jednak czy takie warzywa są pełnowartościowe? Czy są równie bogate w witaminy i składniki odżywcze co warzywa dostępne w późniejszym okresie?

Nawożenie - cecha charakterystyczna
Warzywa, które są dostępne w sprzedaży wczesną wiosną, muszą być odpowiednio nawożone podczas uprawy, tak aby szybko uzyskać właściwe plony. Zagrożeniem może tu być zbyt duża ilość nawozu, w tym azotu, który często przekształca się w rakotwórcze związki chemiczne.

Właściwe podejście do nowalijek - przestrzegajmy zasad i cieszmy się wczesną wiosną!
- dokonując zakupu nowalijek należy wybierać produkty bez przebarwień, zdrowe, z nienaruszoną skórką - przebarwienia najczęściej świadczą o przenawożeniu;
- nie należy wybierać zbyt dużych warzyw, których wielkość może sugerować dużą ilość związków chemicznych;
- nowalijki należy starannie obierać - najwięcej szkodliwych związków gromadzi się pod skórką;
- nowalijki warto kupować u sprawdzonych rolników/sprzedawców;
- nowalijek nie należy traktować jako podstawowe źródło witamin i składników odżywczych, a jedynie jako urozmaicenie naszej diety po długiej zimie.


Nie oznacza to, że nowalijek nie można spożywać. Jedyne ostrzeżenie kierujemy do alergików i osób chorujących na zespół jelita drażliwego, wrzody żołądka. Ostrożnie z nowalijkami!
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Ciastka owsiane oraz produkty typu fit – co tak naprawdę się w nich kryje?

Widząc na półkach w sklepie ciastka owsiane, produkty typu light czy ,,fit’’ batony sięgamy po nie z myślą, że nie zgrzeszyliśmy. Często natomiast okazuje się, że produkty te mają obniżoną zawartość tłuszczu rekompensując to znacznie większą ilością cukru w składzie.

Czy napój energetyczny rzeczywiście dodaje energii?

Na co dzień żyjemy bardzo szybko, może aż za szybko. Wpadliśmy w gonitwę, której rytm narzuca wartki prąd codzienności. Praca zawodowa, w której wymagający szef tylko czeka na nasze potknięcie, w domu lista zadań, która nie ma końca, kontra brak czasu na wypoczynek i relax, który pomógłby odnaleźć równowagę. Zatem. jak radzą sobie ludzie, biorący udział w tej życiowej sztafecie. aby przetrwać i wyrażając się kolokwialnie " ogarnąć" tę szarość życia codziennego? Odpowiedzi nie trzeba daleko szukać - coraz częściej sięgamy po popularnie nazywane energetyki. Czym są i jak działają na organizm? Czy faktycznie wspomagają czy są obciążeniem dla naszego ciała?

Dlaczego mamy problem ze zmianą nawyków żywieniowych?

W ostatnich latach zdrowy styl życia jest preferowany społecznie. Przekazy zdrowotne w mediach upowszechniają wiedzę i pozytywne postawy w stosunku do zdrowia. Racjonalne odżywianie jest podstawową kategorią zachowań zdrowotnych, ale pomimo akceptowania jego znaczenia, ciężko jest podjąć działania w tym kierunku, czyli „z jednej strony chcę czegoś, ale z drugiej strony nic w tym kierunku nie robię a w sumie to może samo się zrobi”.

Jolanta Czepułkowska
Dlaczego mamy problem ze zmianą nawyków żywieniowych?
Dlaczego mamy problem ze zmianą nawyków żywieniowych?