Czym są nowalijki?

Czas nowalijek rozpoczyna się już od marca i trwa do początku czerwca. Jednak czy takie warzywa są pełnowartościowe? Czy są równie bogate w witaminy i składniki odżywcze co warzywa dostępne w późniejszym okresie?


Polecani dietetycy

Czym są nowalijki?
Mianem nowalijek nazywa się pierwsze wiosenne warzywa, które pokazują się na lokalnych straganach czy w większych sklepach po długiej zimowej przerwie. Do takich warzyw zalicza się: pomidory, sałatę, młode marchewki, pietruszki, ogórki, rzodkiewki, szczypiorek - jednym słowem wszystko, co po raz pierwszy pojawia się w sprzedaży w nowym sezonie. Czas nowalijek rozpoczyna się już od marca i trwa do początku czerwca. Jednak czy takie warzywa są pełnowartościowe? Czy są równie bogate w witaminy i składniki odżywcze co warzywa dostępne w późniejszym okresie?

Nawożenie - cecha charakterystyczna
Warzywa, które są dostępne w sprzedaży wczesną wiosną, muszą być odpowiednio nawożone podczas uprawy, tak aby szybko uzyskać właściwe plony. Zagrożeniem może tu być zbyt duża ilość nawozu, w tym azotu, który często przekształca się w rakotwórcze związki chemiczne.

Właściwe podejście do nowalijek - przestrzegajmy zasad i cieszmy się wczesną wiosną!
- dokonując zakupu nowalijek należy wybierać produkty bez przebarwień, zdrowe, z nienaruszoną skórką - przebarwienia najczęściej świadczą o przenawożeniu;
- nie należy wybierać zbyt dużych warzyw, których wielkość może sugerować dużą ilość związków chemicznych;
- nowalijki należy starannie obierać - najwięcej szkodliwych związków gromadzi się pod skórką;
- nowalijki warto kupować u sprawdzonych rolników/sprzedawców;
- nowalijek nie należy traktować jako podstawowe źródło witamin i składników odżywczych, a jedynie jako urozmaicenie naszej diety po długiej zimie.


Nie oznacza to, że nowalijek nie można spożywać. Jedyne ostrzeżenie kierujemy do alergików i osób chorujących na zespół jelita drażliwego, wrzody żołądka. Ostrożnie z nowalijkami!
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Chłodzimy się chłodnikiem!

Na zewnątrz temperatury coraz wyższe, a my zastanawiamy się czym zdrowym i wartościowym możemy się ochłodzić :) Różne pomysły przychodzą do głowy, jednak mało kto skojarzyłby ochłodę z ... tradycyjnym chłodnikiem :)

Co zdrowego ma dla nas Pani Jesień? Rokitnik!

Rokitnik to owoc późnego lata i wczesnej jesieni, choć jego owoce można zbierać jeszcze w okresie zimy. Jednak czy ktoś o nim słyszał? Idealnie przypomina swą intensywnie pomarańczową barwą o kolorach aktualnej pory roku, którą mamy za oknem:) A z czego słynie i jak może pozytywnie oddziaływać na nasz organizm, szczególnie przy nieco chłodniejszej aurze na zewnątrz? Poznajmy tajniki zagadkowego rokitnika.

Co zrobić, żeby przytyć?

Ze względu na wciąż rosnący problem nadwagi i otyłości, porady dietetyczne zazwyczaj kierowane są do osób chcących zgubić zbędne kilogramy i zredukować tkankę tłuszczową. Wśród nas są jednak osoby mające odwrotny problem - zbyt niską masę ciała w stosunku do wzrostu. Przyczyny niedowagi mogą być różne.

Jolanta Czepułkowska