
Śniadanie Bogate muesli gruszkowe [1 porcja] - 2 łyżki płatków żytnich/owsianych, 1 średnia gruszka, 1 szklanka mleka 1,5-2%, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka pestek słonecznika, 1 łyżeczka orzechów, cynamon. Gruszkę pokroić w drobną kostkę. Do jogurtu dodać płatki, gruszkę, miód, pestki słonecznika, orzechy i cynamon. Całość wymieszać.
II śniadanie 1 kromka pieczywa razowego z masłem/margaryną + 1 plaster wędliny + sałata/cykoria/rukola/roszponka/kiełki + warzywo
Obiad Zapiekanka z dorsza z brokułami [1 porcja] - 200 g dorsza, 1 mały/pół średniego brokuła, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sok z cytryny, pieprz, 1 ząbek czosnku, koperek. Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Brokuła podzielić na różyczki. Blanszować 3-4 minuty. Czosnek drobno posiekać. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać. Jogurt połączyć z czosnkiem. Wymieszać. Rybę polać sosem z oliwy i soku cytrynowego. Odstawić do lodówki na 15-20 minut. W naczyniu żaroodpornym ułożyć brokuła oraz kawałki ryby. Piec w 180°C do miękkości. Podawać z sosem jogurtowo ? czosnkowym.
Podwieczorek półtorej szklanki soku warzywnego
Kolacja Sałatka z cukinią [1 porcja] - 1-2 garści mieszanki sałat/rukoli, pół średniej cukinii, pół średniej papryki, 5-6 pomidorków koktajlowych, 5-6 średnich pieczarek, 1 łyżeczka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, koperek, natka pietruszki. Warzywa pokroić na mniejsze części. Majonez połączyć z musztardą. Wymieszać. Warzywa połączyć ze sobą. Polać sosem z majonezu i musztardy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, koperkiem i natką. Całość wymieszać.
Zdecydowanie już za nami ciężkie, deszczowe i zimne majowe dni, my w ciągłym pośpiechu, bez chwili czasu dla siebie.
Jednak przypominamy, że w całej tej gonitwie dnia codziennego nie możemy zapominać o najważniejszym - o śniadaniu!
Za nami pierwsze majowe grille, otwarcia sezonu i dobra zabawa w promieniach wiosennego słońca.
Czas świętowania dopiero się rozpoczyna jednak czym jest uczta bez symbolicznego toastu wzniesionego kieliszkiem wina, kolorowym drinkiem czy innym trunkiem wysokoprocentowym?
Kapusty, ziemniaki, buraki, kalafiory.. to przecież standardowe warzywa, które codziennie trafiają do naszej kuchni i przygotowujemy z nich pyszne potrawy na rodzinny stół czy też po prostu posiłki do pracy lub do szkoły. A które z warzyw były wykorzystywane kilkadziesiąt lat temu a obecnie pomimo wartości odżywczych nie są tak doceniane przez współczesnych twórców sztuki kulinarnej ? Zajrzyjmy na karty historii aby sprawdzić, które z warzyw warto na nowo odkryć i wprowadzić do jadłospisu aby nieco zaskoczyć bliskich ale i wzbogacić w witaminy i mikroelementy nasze menu.