Praktyczne rady na zakupy

Często zakupy to działanie, które musi być wykonane „na szybko”, w pośpiechu, bez większego zastanowienia, niejednokrotnie bez listy produktów.


Polecani dietetycy

Warto wykonać swoje notatki, by wśród wielu propozycji marketowych nie zapomnieć, po co tak naprawdę przyszliśmy i wybierać przypadkowe produkty.

Nawet bardzo ogólne zaplanowanie posiłków na najbliższe dni pomoże w doborze rzeczy, z których przyrządzimy smaczne i zdrowe jedzenie. Umożliwi to zapobieganie wyrzucania i marnowania żywności, który to aspekt w dzisiejszych czasach jest istotnym problemem.

Wybierając się do sklepu warto być najedzonym, aby zapobiec kupowaniu żywości pod wpływem głodu oraz emocji, co ma wielki wpływ na wybieranie niezdrowych przekąsek oraz gotowych posiłków z niekoniecznie wartościowym składem.

Każdego kusi wchodzenie do alejek ze słodyczami oraz słonymi przekąskami. Jeśli tylko mamy możliwość omijajmy je. Warto być również świadomym, że umiejscowienie batoników przy kasach sklepowych to sprytny zabieg marketingowy, który ma spowodować, że konsument podczas czekania w kolejce będzie nabierał ochoty na kolejne smakołyki. Nie warto wystawiać się na widok atrakcyjnie wyglądających ciasteczek czy nowego smaku chipsów. Dobrze jest wtedy wziąć głębszy oddech i przypomnieć sobie, że nasze zdrowie jest ważniejsze niż chwilowa przyjemność.

Warto przy tym zachować zdrowy rozsądek, by produkty te nie stały się czymś „zakazanym”, ponieważ takie myślenie może skłaniać do jeszcze większej chęci na te przekąski. Najważniejszy jest umiar, ponieważ należy pamiętać, że raz na jakiś czas nikomu nie szkodzi.
Autor:

Podobne artykuły

Warzywa trochę zapomniane czyli smakołyki z poprzedniej epoki

Kapusty, ziemniaki, buraki, kalafiory.. to przecież standardowe warzywa, które codziennie trafiają do naszej kuchni i przygotowujemy z nich pyszne potrawy na rodzinny stół czy też po prostu posiłki do pracy lub do szkoły. A które z warzyw były wykorzystywane kilkadziesiąt lat temu a obecnie pomimo wartości odżywczych nie są tak doceniane przez współczesnych twórców sztuki kulinarnej ? Zajrzyjmy na karty historii aby sprawdzić, które z  warzyw warto na nowo odkryć i wprowadzić do jadłospisu aby nieco zaskoczyć bliskich ale i wzbogacić  w witaminy i mikroelementy nasze menu.

Czy warto używać oleju kokosowego?

Olej kokosowy ma z pewnością nieocenione walory smakowe. Jeżeli chodzi natomiast o jego zalety zdrowotne to ze względu na wysoką zawartość tzw. MCT (Medium Chain Triglicerides) średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych jest łatwostrawny, zatem zalecany m.in. osobom cierpiącym na choroby wątroby oraz w zespołach złego wchłaniania.

Czy warto spożywać sery pleśniowe?

Majówka za nami, pierwsze grillowanie kiełbas, kaszanek, mięs i ryb pomimo chłodnej aury mamy już za sobą, tak więc czas na kontynuację przyjęć i wspólne ucztowanie. Jedną z bardziej popularnych przekąsek na organizowanych przez nas domówkach czy też garden party są sery pleśniowe. Często podawane w towarzystwie winogron, stanowią idealny dodatek do kieliszka wina. Jednak czy są wartościowe? Czy powinny znaleźć się w naszej diecie? Sprawdźmy jakie sery są najbardziej popularne i czy mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i szczupłą sylwetkę.

Małgorzata Łyżniak
Idealny czas na zupy!
Idealny czas na zupy!