Praktyczne rady na zakupy

Często zakupy to działanie, które musi być wykonane „na szybko”, w pośpiechu, bez większego zastanowienia, niejednokrotnie bez listy produktów.


Polecani dietetycy

Warto wykonać swoje notatki, by wśród wielu propozycji marketowych nie zapomnieć, po co tak naprawdę przyszliśmy i wybierać przypadkowe produkty.

Nawet bardzo ogólne zaplanowanie posiłków na najbliższe dni pomoże w doborze rzeczy, z których przyrządzimy smaczne i zdrowe jedzenie. Umożliwi to zapobieganie wyrzucania i marnowania żywności, który to aspekt w dzisiejszych czasach jest istotnym problemem.

Wybierając się do sklepu warto być najedzonym, aby zapobiec kupowaniu żywości pod wpływem głodu oraz emocji, co ma wielki wpływ na wybieranie niezdrowych przekąsek oraz gotowych posiłków z niekoniecznie wartościowym składem.

Każdego kusi wchodzenie do alejek ze słodyczami oraz słonymi przekąskami. Jeśli tylko mamy możliwość omijajmy je. Warto być również świadomym, że umiejscowienie batoników przy kasach sklepowych to sprytny zabieg marketingowy, który ma spowodować, że konsument podczas czekania w kolejce będzie nabierał ochoty na kolejne smakołyki. Nie warto wystawiać się na widok atrakcyjnie wyglądających ciasteczek czy nowego smaku chipsów. Dobrze jest wtedy wziąć głębszy oddech i przypomnieć sobie, że nasze zdrowie jest ważniejsze niż chwilowa przyjemność.

Warto przy tym zachować zdrowy rozsądek, by produkty te nie stały się czymś „zakazanym”, ponieważ takie myślenie może skłaniać do jeszcze większej chęci na te przekąski. Najważniejszy jest umiar, ponieważ należy pamiętać, że raz na jakiś czas nikomu nie szkodzi.
Autor:

Podobne artykuły

Co warto wiedzieć o grzybach?

Sezon na grzyby w pełni. Grzyby uprawne tj. pieczarki czy boczniaki są na wyciągniecie ręki przez cały rok ze względu na usystematyzowaną produkcję. Jednak grzyby leśne są dostępne tylko sezonowo lub w formie przetworzonej, a ich dostępność zależy głównie od pogody. Wśród najbardziej cenionych gatunków grzybów leśnych znajdują się borowiki, kurki, podgrzybki, kanie, koźlarze czy maślaki, a jedyną ich zaletą są walory smakowe… Czy to prawda? Oczywiście, że nie!

Czas na sorbet! Owocowy i....warzywny

Latem korzystamy z różnych pomysłów na ochłodę. Jednym z bardziej popularnych, który lubią i Ci mali i Ci duzi... to jedzenie lodów :)

Przyprawa piernikowa - nie tylko do piernika?

Przyprawa do piernika to mieszanka m.in. cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków, imbiru, ziela angielskiego, pieprzu, anyżu i kardamonu. Używana jest głównie do wypieków, w tym oczywiście piernika czy pierniczków ;)
Można ją  jednak znaleźć również w innych przepisach. Gdzie?  

Małgorzata Łyżniak
Konsekwencja a nie 100% perfekcji
Konsekwencja a nie 100% perfekcji